door Jan D. Swart
Goed nieuws voor Rotterdam-Zuid, want Feyenoord-City wordt door de fracties van de politieke partijen breed omarmd: 3500 woningen, upgrading van de wijk Feijenoord, een mooie mix van bouw, de weg naar een nieuwe oeververbinding en weg met dat onooglijke bedrijventerrein tussen die twee benzinestations, die milieuwethouder Arno Bonte op de Coolsingel zegt te ruiken.
Slecht nieuws voor de Feyenoord-supporters, die ingevoerd zijn in voetbalcijfers en beseffen dat de betaald voetbaltak van Feyenoord met een nieuw stadion nog verder in de gevarenzone komt: ook bouwwethouder Bas Kurvers gaat mee in de megalomonie en zei dat stadion te willen bouwen. Hij schaarde zich daarmee achter het onwrikbare VVD-standpunt van raadslid Jan-Willem Verheij.
In grote lijnen was dit het resultaat van wéér een Feyenoord City-bespiegeling en er volgen er nog veel meer. De Rekenkamer komt nog met een rapport en ook de Feyenoord-organisatie zelf moet nog steeds met een gelikte position paper hard maken dat het aan alle financiële eisen kan voldoen om de toegezegde 40 miljoen aan gemeentelijke stadionaandelen te kunnen claimen.
Er druppelt in dat verband trouwens nog weinig positief nieuws uit de Kuip en waarschijnlijk was dat ook de reden dat de Partij van de Arbeid enigszins terughoudend was en zich afvroeg hoe het verder zou moeten met Feyenoord City als het nieuwe stadion er niet zou komen. Van PvdA-zijde niet zo’n verwonderlijke vraag, want raadslid Dennis Tak en Leefbaar-collega Gerben Vreugdenhil van Leefbaar Rotterdam zijn de enige twee grote cijferspecialisten van de gemeenteraad in Rotterdam.
50Plus, D66 en CDA erkennen ook ruiterlijk dat zij op hun radar meevaren en het zou best eens interessant zijn te weten of ook beslissende wethouders kunnen beoordelen wat de consequenties zijn van het goudgele idee van het toevoegen van een nieuw stadion aan een nieuwe woonwijk. Voor het imago van de woonwijk is het waarschijnlijk het ei van Columbus, voor een betaald voetbalorganisatie allesbehalve. Mag een wethouder dit dan doordrukken op basis van partij-inzicht? Interessante vraag.
Doorgaan nieuw stadion: fifty-fifty
Een maand geleden schatte Vreugdenhil de kans op het doorgaan van een nieuw stadion bescheiden in op fifty-fifty. Met al die investeringen die de N.V. Stadion Feyenoord heeft gedaan voor de doorontwikkelingen (denk aan de zware lening van Goldman Sachs om de salarissen van de entrepreneurs te kunnen betalen) klonk zijn inschatting niet optimistisch.
Dennis Tak, beleggingsadviseur van de Rabo Bank, hoopte niet dat bij het mislukken van een nieuw stadion ‘’de gebiedsontwikkeling stil zou komen te liggen.’’ Want ook dat zou – bezien in het licht van de voorbereidingen - geldelijk gezien een lelijke streep door de rekening zijn.
Verklarend: Rotterdam heeft dan weliswaar een populaire burgemeester, maar financieel glorieert de gemeente Rotterdam in monsterlijke zeperds: de blunderput, het Schiekadeprojekt, de WOM en recentelijk de Hoekselijn en het Warmtebedrijf.
De verwachting is dat het schreeuwende tekort aan woningen in elk geval Feyenoord City zal redden. Want als er geen nieuw stadion komt biedt de plek van het te zijner tijd volledig uitgekochte bedrijvencomplex een juweel van kans op kolossale hoogbouw, zodat 50Plus en de Partij voor de Dieren achter de schermen gedacht en gezegd zullen hebben: ‘Als bouwwethouder Bas Kurvers zich dat echt goed realiseert, houdt hij De Kuip op de plek waar die nu is.’’ Want dat willen ze. Dat willen ook supportersgroepen. En om compleet te zijn, dat willen ook Leo Beenhakker, Jorien van den Herik, en de oud-voorzitters van de Feyenoord-amateurtak Aad van der Laan en Hans Fortuin.
Het blijft toch merkwaardig.
Voorlopig bleken de politieke partijen in relatie tot Feyenoord City tevreden met de toevoeging van betaalbare woningen (het levensadagium van de SP, de PvdA en GroenLinks), de metro- en fiets-oeververbinding (het kindje van D66, en let op: geen auto), de lijn van de Woonvisie (Leefbaar) en als alles nu maar mixt en iedereen lacht is ook het CDA tevreden en praat de fractie, net als de VVD, met de wind mee zonder te weten wie Professor Mick Eekhout is.
1,5 mijard om het voorhoofd van Zuid te faceliften
Feyenoord City op een bouwplaats van 600.00 vierkante meter gaat alles bij elkaar 1,5 miljard euro kosten, waarvan 444 miljoen voor een nieuw stadion. Van dat laatste bedrag moet de N.V. Stadion ongeveer de helft vooraf gefinancierd zien te krijgen om de gemeente voor 40 miljoen aandelen en 60 miljoen infrastructuur aan hun kant te krijgen.
‘’Er is geen plan B’’, zei bouwwethouder Kurvers.
Nee, inderdaad voor Feyenoord City niet. Voor het stadion wel.
''Maar misschien is hem dat niet verteld’’, hoorden we de raadsleden Ellen Verkoelen en Ruud van der Velden zeggen. ''Geeft niet, maar dan hebben we voor Bas vier telefoonnummers. Die van Professor Eekhout, van Leo Beenhakker, van oud-burgemeester Bram Peper, van Jorien van den Herik, Aad van der Laan, Hans Fortuin en Willem van Hanegem.''